ОПТИМІЗАЦІЯ РЕЖИМУ ЖИВЛЕННЯ АСИНХРОННОГО ДВИГУНА В УМОВАХ НЕСИМЕТРІЇ СИСТЕМИ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ - Ягуп, В. Г.; Ягуп, К. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2014)
Розглянуто можливості застосування оптимізаційних методів для покращання умов живлення асинхронного двигуна за несиметрії джерел живлення. За допомогою SPS-моделі системи живлення асинхронного двигуна і програми оптимізації на основі метода Нелдера-Міда досягнуто умов повної компенсації реактивної потужності в системі електропостачання. З цією метою за заданим критерієм оптимізації, яким приймається норма реактивних потужностей джерел кожної фази, варіюються величини компенсувальних конденсаторів. При цьому спостерігається симетризація лінійних струмів і суттєве зменшення їх амплітудних значень, однак, зберігається несиметрія напруг, що живлять асинхронний двигун.