ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗВОРОТНООСМОТИЧНОГО ОПРІСНЕННЯ ВОДИ ПІСЛЯ ЇЇ ПОМ’ЯКШЕННЯ НА СЛАБОКИСЛОТНОМУ КАТІОНІТІ - Гомеля, М. Д.; Трус, І. М.; Радовенчик, В. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2014)
Проведено оцінку ефективності опріснення слабомінералізованих вод на зворотноосмотичній мембрані Filmtec TW 30-1812-50 в залежності від характеристик води. Визначено вплив стабілізаційної обробки води на слабокислотному катіоніті в кислій формі на основі характеристики мембрани. Показано, що підкислення води при обробці на слабокислотному катіоніті призводить до зниження селективності мембрани по хлоридах за високої селективності по сульфатах та іонах жорсткості. При очищенні слабокислих розчинів на мембрані рН середовища в перміаті та концентраті приблизно рівні, а при фільтруванні вихідного модельного розчину рН середовища в концентраті підвищується до 9, а в перміаті знижується до 7, що зумовлено меншою селективністю мембрани по гідрокарбонатах, в порівнянні з іонами жорсткості.