ТЕСТУВАННЯ ТА ОЦІНКА ВПЛИВУ ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ КОМПОНЕНТІВ НА МЕТРОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗАСОБІВ ВИМІРЮВАНЬ ВИТРАТИ ТА КІЛЬКОСТІ ГАЗУ - Петришин, І. С.; Безгачнюк, Я. В.; Петришин, Н. І.; Бас, О. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2014)
На основі світового досвіду проаналізовано методи і способи тестування та випробування обчис-лювальних компонентів, що входять в склад еталонних установок відтворення одиниць об’єму та об’ємної витрати, повірочних установок для лічильників газу, коректорів та обчислювачів об’єму газу. Обумовлено необхідність оцінювання кількісних характеристик алгоритмів розрахунку об’єму газу, що піддаються тестуванню, з метою встановлення критеріїв оцінки їх впливу на метрологічні характеристики засобів вимірювальної техніки. Детально розписані та оцінені складові випадкової похибки від заокруглення вхідних даних, що можуть впливати на їх метрологічні характеристики. Описана процедура тестування програмного забезпечення в складі робочих еталонів (повірочних установок) та робочих засобів вимірювальної техніки (коректорів об’єму газу) для проведення держа-вної метрологічної атестації.