Застосування програмної компенсації впливу температури для оптичних вимірювачів концентрації газів - Вовна, О. В.; Зорі, А. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2014)
Розроблено та досліджено спосіб програмної компенсації впливу температури на метрологічні характеристики оптико-абсорбційного вимірювача концентрації газу. У лабораторних дослідженнях розробленого експериментального зразка вимірювача встановлено, що значення додаткової похибки вимірювання концентрації метану в діапазоні температур від +5 до +35 °С складає ±0,15 об.%, що у 2,7 рази менше допустимого нормативного значення (±0,4 об.%) та повністю задовольняє вимоги, які висуваються до цих вимірювачів концентрації газових компонентів.