Про методи комбінаторної оптимізації, що ґрунтуються на розпізнаванні вхідної інформації, евристичні алгоритми та обчислювальний інтелект - Тимофієва, Н. К. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2015)
Описано методи комбінаторної оптимізації, що ґрунтуються на розпізнаванні структури вхідної інформації, в яких неявно моделюється функція зору людини. Такі методи називають евристичними. В них відтворено правила вибору оптимального рішення людини в ручному режимі. Використання цих методів показано на прикладі задач з розпізнавання мовленнєвих сигналів, проектування друкованого монтажу, задачі кластеризації та методу структурно-алфавітного пошуку.