КОМУНІКАТИВНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО - Прищак, М. Д. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2015)
Результатом здійсненого в статті аналізу педагогічної теорії В. О. Сухомлинського стало обґрунтування тези про визначення комунікації онтологічною, телеологічною та аксіологічною основою розвитку особистості та методологічною основою педагогіки та освіти в цілому. Незважаючи на те, що В. Сухомлинський не використовував термін «комунікація», він близько підійшов до створення системи педагогічної комунікації. Основою цієї системи є «учень у його взаємодії з зовнішнім та внутрішнім світом» на принципах онтологічно-духовної комунікації.