КОМБІНОВАНИЙ ІЄРАРХІЧНИЙ ПІДХІД ДО КЛАСТЕРИЗАЦІЇ ДОКУМЕНТІВ - Шатовська, Т. Б.; Каменєва, І. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновано інтегрований ієрархічний підхід до класифікації тексту, заснований на дендрограмі та k-середніх кластеризаціях. Цей підхід дозволяє нам подати інтегрований новий метод ієрархічної кластеризації, який може класифікувати дані без попереднього задавання кількості класів, що дозволяє структуровано зберігати документи на комп'ютері. Цей підхід засновано на двох методах, які відносяться до області text і data mining. Першим етапом є попереднє оброблення документів, внаслідок чого скорочується час і якісно обчислюється результат. Другим етапом є використання векторної моделі, яка дозволяє чітко визначити значущість слів у документі. Використано ієрархічну кластеризацію, в яку входять два методи дендрограма і k-середніх. Метод дендрограми дозволяє заздалегідь визначити кількість кластерів (тек), метод k-середніх відносить документи до певних кластерів. Завершальним етапом є використання методу дендрограми для створення ієрархічної послідовності документів усередині кожного кластера (теки).