Дослідження можливостей узагальнювальної інтервальної типу-2 нечіткої моделі для прогнозування часових послідовностей - Кондратенко, Н. Р.; Чеборака, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Досліджено можливості узагальнювальної інтервальної типу-2 нечіткої моделі (УІТ2НМ) для прогнозування часових послідовностей, яка складається з множини різновходових інтервальних типу-2 нечітких логічних систем (ІТ2НЛС). Досліджено ІТ2НЛС, яка є частковою моделлю УІТ2НМ, що дає можливість будувати адекватні ІТ2НЛС. Це, в свою чергу, дозволяє будувати адекватну УІТ2НМ, яка дає на виході вужчий інтервальний прогноз, ніж ІТ2НЛС.