Принципи побудови та структурна організація каналів для повністю оптичних геоінформаційно-енергетичних мереж - Кожем'яко, В. П.; Маліновський, В. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновано використання волоконно-оптичних каналів для передавання інформації і енергії, за допомогою світлового потоку у одному волокні, для повністю оптичних геоінформаційно-енергетичних мереж (ГІЕМ). Подано принципи функціонування оптичних каналів для ГІЕМ з використанням технології оптичного мультиплексування WDM, обґрунтовано переваги таких оптичних каналів, розроблено структурні схеми оптичних інформаційно-енергетичних каналів.