ОЦІНЮВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ОПТИЧНИХ КАБЕЛІВ ПІД ЧАС БУДІВНИЦТВА ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЛІНІЙНИХ СПОРУД ЗВ’ЯЗКУ - Онищук, О. В.; Карлов, Д. В.; Ревуженко, С. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Проаналізовано основні технологічні особливості виготовлення, прокладання та обслуговування оптичних кабелів зв’язку. Встановлено ключові джерела негативного впливу на оптичні волокна, що виникають на різних етапах життєвого циклу кабелю — від виробництва до експлуатації. Запропоновано методику оцінювання параметрів оптичних кабелів, яка дозволяє здійснювати оцінювання якості оптичних ліній зв’язку. Методика базується на порівнянні оптичних та електричних параметрів з паспортних даних, виконавчої та експлуатаційної документації, отриманих під час вимірювання кілометричного загасання та опору ізоляції захисного покриву оптичних кабелів за допомогою відповідно рефлектометрів (OTDR) та мегомметрів. Для оброблення результатів застосовано методи математичної статистики, зокрема аналіз щільності розподілу загасання, побудову графіків розсіювання, обчислення середніх значень та стандартних відхилень. Це дозволяє виявити ділянки з підвищеним ризиком деградації, оцінити стабільність параметрів та прогнозувати технічний стан кабельної лінії. Побудовано графічні моделі розподілу втрат на довжинах хвиль 1310 нм та 1550 нм, які демонструють зміщення та розширення кривих розподілу. Сформульовано практичні рекомендації щодо контролю параметрів оптичних кабелів, які можуть бути інтегровані у проектну та виконавчу документацію будівельно-монтажних організацій, провайдерів та операторів зв’язку. Запропонований підхід сприяє підвищенню надійності, довговічності та ефективності оптичної інфраструктури, а також може бути використаний для розробки автоматизованих систем моніторингу технічного стану мереж зв’язку з використанням цифрових баз даних та алгоритмів прогнозування.