КЛАС-ОРІЄНТОВАНИЙ МЕТОД АУГМЕНТАЦІЇ ФУНДУС-ЗОБРАЖЕНЬ - Прочухан, Д. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Запропоновано інноваційний клас-орієнтований метод аугментації фундус-зображень. Описано переваги цього методу у порівнянні з відомими. Обґрунтовано та підібрано стратегію аугментації для зображень з наявними ознаками глаукоми, катаракти, діабетичної ретинопатії та здорового ока відповідно до специфіки кожного класу. Аугментації наближені до реальних клінічних варіацій. Покращено стійкість саме до тих варіацій, які характерні для конкретної хвороби. Підвищено чутливість і специфічність саме до патологій на медичних зображеннях. Розроблено нейромережеву модель з використанням клас-орієнтованого методу. До базової мережі EfficientNetB3 методами трансферного навчання додано шари GlobalAveragePooling, Dropout з rate 0,5, Dense з 1024 нейронами, l2-регуляризацією зі значенням 0,001 та функцією активації relu, класифікаційний шар Dense з 4 нейронами та функцією активації softmax. Половину шарів базової моделі заморожено. Модель компілювалася за допомогою компілятора Adam з початковим learning rate 0,0001 та функцією втрат categorical crossentropy. Під час попередньої обробки розміри зображень зменшувалися до 224×224. Нормалізація зображень автоматично відбувалася під час генерації даних для навчання. Для коригування навчання моделі використовувалися такі функції зворотного виклику: ModelCheckpoint — для збереження найкращої моделі, EarlyStopping — для зупинки за відсутності покращення метрики val accuracy протягом 15 епох, ReduceLROnPlateau — для зменшення learning rate у 3 рази за стагнації. В результаті навчання отримано високі показники метрик. Навчену модель стиснено шляхом квантифікації для подальшого використання на мобільних пристроях та на пристроях з обмеженими можливостями. Запропонований підхід дозволяє підвищити загальну точність, робастність нейронної мережі, подолати обмеження традиційного методу.