МАСШТАБУВАННЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ВІДЕО ЗА ДОПОМОГОЮ ПРОСТОРОВО-ЧАСОВИХ ПАТЧІВ - Кулик, Л. Р.; Мокін, О. Б. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Запропоновано нову архітектуру для обробки відеоданих, Vision Byte Latent Transformer (V-BLT), яка адаптує принципи успішних байт-рівневих мовних моделей до зорової модальності. На відміну від стандартних підходів, що використовують пакування фіксованого розміру (patching), які є обчислювально неефективними через рівномірний розподіл ресурсів незалежно від складності візуального контенту, V-BLT працює безпосередньо з потоком байтів відео. Це дозволяє уникнути втрати інформації, пов’язаної з попередньою токенізацією, та підвищити гнучкість обробки. Ключовими внесками роботи є розробка концепції просторово-часових латентних патчів, впровадження N-вимірних ротаційних позиційних вкладень для збереження когерентності даних у розгорнутому потоці байтів, та застосування багаторівневої трансформерної архітектури для ієрархічної обробки даних. Для валідації гіпотези та тестування моделі розроблено новий синтетичний набір даних з 2D та 3D фігурами, що обертаються, який дозволяє проводити контрольовану оцінку здатності моделі до просторово-часового мислення. Експериментально продемонстровано, що V-BLT ефективно прогнозує майбутні кадри, досягаючи високих показників за метриками MSE, SSIM та PSNR в порівнянні з ViViT та UNet3D, при цьому демонструючи вищу ефективність розрахунків. Розроблена архітектура згідно з дизайном має можливість генерувати піксельні карти ентропії, які візуалізують невизначеність прогнозу та корелюють з динамічно складними регіонами сцени. Це відкриває шлях до реалізації динамічного, залежного від контенту, розподілу обчислювальних ресурсів «на ходу», що є перспективним напрямком для створення ефективніших та масштабованих фундаментних моделей для відеоаналітики.