Установка для інтенсифікації видобутку та утилізації вугільного метану - Коц, І. В.; Надутий, В. П. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновано конструктивне виконання устаткування для інтенсифікації видобутку та утилізації вугільного метану з використанням технології імпульсного нагнітання води у вугільний пласт, яка базується на застосуванні гідравлічного привода, керування яким здійснюється за допомогою гідравлічного генератора імпульсів тиску - автоколивального двоступінчатого чотириходового золотника. Наведено і обгрунтовано математичні залежності для визначення параметрів формування імпульсного струменя на виході нагнітального вузла і розглянуто процес проникнення імпульсного струменя води у вугільний пласт.