ІЧ-ФУР’Є СПЕКТРАЛЬНІ ТА РЕНТГЕНОФАЗОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТОПОХІМІЧНИХ РЕАКЦІЙ НА ПОВЕРХНІ СУМІШЕВОГО СОРБЕНТУ В ПРОЦЕСІ ОТРИМАННЯ БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПЛАСТИЧНИХ МАСТИЛ - Ранський, А. П.; Сандул, О. М.; Коріненко, Р. В.; Гордієнко, О. А.; Коріненко, Б. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Обґрунтована ефективність реалізації принципу 3R (Reduce–Reuse–Recycle) відносно промислових відходів, який дозволяє мінімізувати кількість промислових відходів та їх використання як вторинної сировини. Показано, що адсорбція з повторним використанням регенерованого сумішевого сорбенту (активованого вугілля (АВ) і кізельгуру (К)) є досить ефективним методом доочищення стічних вод промислових виробництв. Запропоновано удосконалений спосіб утилізації, виділення та очищення різноманітних хімічних складових відходів промислових виробництв. Досліджено можливість зменшення токсичності деяких хімічних речовин шляхом їх переробки та переведення в інші нетоксичні сполуки. Показано, що проведене дослідження дозволить не лише зекономити матеріальні ресурси у разі їхнього повторного виробництва, а й знизити екологічне навантаження на довкілля шляхом зменшення використання оборотної води та скоротити забруднення ґрунтових та природних водних джерел у разі неконтрольованого потрапляння відпрацьованої гідравлічної оливи в ґрунт. Досліджені основні стадії топохімічних перетворень на твердій поверхні сумішевого сорбенту (АВ + К) з отриманням біс-(діетилдитіокарбамато)купруму(ІІ) як основної діючої речовини C-, N-, S-вмісних багатофункціональних пластичних мастил. Встановлено, що сумішевий сорбент складався з двох основних фаз: SiO2 — кристаболіту (85…95 %) та SiO2 – α-кварцу (3–6 %), аморфної фази 3…15 % та слідових кількостей каоліну. Показано наявність незначної кількості біс-(діетилдитіокарбамато)купруму(ІІ) (1…2 %) у вигляді аморфної фази в загальній масі модифікованого сорбенту (АВ + К). Зафіксовано наявність зв'язку Cu–S (399 см–1) на поверхні сумішевого сорбенту (АВ + К), що однозначно свідчить про присутність на поверхні біс-(діетилдитіокарбамато)купруму(ІІ). Підтверджено наявність основних органічних груп (М–ОН, –ОН, –С(=О)О-, Si–O–Si, C=O, C=C) на твердій поверхні сорбенту, а також ідентифіковано будову синтезованого/ сорбованого хелату купруму(ІІ) за допомогою ІЧ-Фур’є спектральних досліджень.