РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ВНТУ НА ОСНОВІ ШКОЛИ СТАРТАПІВ «ВІННИЦЬКИЙ ВИКЛИК» (ДО ДЕСЯТИРІЧНОГО ЮВІЛЕЮ РОБОТИ ШКОЛИ) - Квєтний, Р. Н.; Барабан, С. В.; Барабан, М. В.; Гармаш, В. В.; Коцюбинський, В. Ю. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Комплексно проаналізовано інноваційний потенціал Вінницького національного технічного університету (ВНТУ) з урахуванням десятирічного досвіду діяльності Школи стартапів «Вінницький виклик», яка функціонує в рамках Всеукраїнської інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Україна». Дослідження зосереджено на визначенні ефективних механізмів інтеграції практичного досвіду стартап-руху в освітній процес та наукову діяльність ВНТУ. Запропоновано модель взаємодії освіти, науки та бізнесу, яка забезпечує формування університетського середовища, сприятливого для інноваційного підприємництва та комерціалізації наукових розробок. Важливою складовою є опис діяльності школи стартапів протягом 2015–2025 років, де простежено її еволюцію від локальної ініціативи до національного та міжнародного визнання. У межах школи реалізовано десятки технологічних проєктів, зокрема у галузях оборони, енергетики, медицини та екології. Значну увагу приділено підготовці студентів та викладачів у сфері стартап-підприємництва через навчальні модулі, менторство, міжнародне стажування, пітчинг-платформи та роботу з інвесторами. У статті також зауважено на успішних стартапах, що отримали міжнародні відзнаки, такі як SolarInt (енергетика), BrightBrille (AI), Escadron (оборонна технологія). Описано механізми організаційної та фінансової підтримки школи, зокрема гранти Міністерства освіти і науки України, співпрацю з міською радою та підтримку з боку ізраїльських інвесторів. Проаналізовано головні виклики, зокрема недофінансування ранніх етапів стартапів, низьку мотивацію викладачів до участі в підприємницьких активностях, та запропоновано шляхи подолання цих бар’єрів. Зроблено висновок про можливість масштабування моделі «Вінницького виклику» на інші заклади вищої освіти України, з урахуванням місцевих особливостей та потреб. Отримані результати мають вагоме значення для стратегічного розвитку інноваційної екосистеми ВНТУ та формування моделі взаємодії між академічним середовищем і ринком. Запропоновано рекомендації щодо створення регіональних стартап-хабів, університетських венчурних фондів, розширення міжнародної співпраці, що загалом сприятиме посиленню інноваційного потенціалу країни в умовах цифрової трансформації та післявоєнної відбудови.