АВТОМАТИЧНЕ ВИДОБУВАННЯ ЗНАНЬ З ЕКОЛОГІЧНИХ ЗВІТІВ З ПРИВ’ЯЗКОЮ ДО ЧАСУ ТА ДО ПРОСТОРОВИХ КООРДИНАТ МАСИВІВ ВОД - Бондалєтов, К. О.; Мокін, В. Б.; Штельмах, І. М.; Слободянюк, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Запропоновано новий метод автоматичного видобування екологічних знань з текстів звітів та новин про факти щодо стану вод річок чи їхнього забруднення. Видобування знань здійснюється з урахуванням прив’язки отриманих фактів до просторових координат конкретних масивів вод і інтервалів часу. Актуальність роботи зумовлена значною доступністю таких екологічних даних у новинах, веб-сайтах установ та соціальних медіа, необхідністю їхнього швидкого та точного оброблення. Запропонований метод поєднує виявлення фактів про стан вод чи про їх забруднення, розпізнавання географічних назв з тексту та заголовків, а також визначення часових ознак за допомогою аналізу ієрархічної структури документа. Метод оптимізує контекстно-семантичний критерій, який максимізує повноту та ймовірність виявлення усіх наявних зв’язків між ключовими словосполученнями у тексті фактів, періодами часу і масивами вод та, одночасно, мінімізує кількість хибнопозитивних зв’язків між ними, за рахунок формалізації зв’язків у вигляді триплетів “subject–predicate–object” (SPO) та використання міри Жаккара для пошуку ступеня подібності між списками ключових словосполучень, що характеризують ці факти і масиви вод. Видобування знань основано на виявленні і використанні ієрархічної структури документа, використанні великих мовних моделей, на актуалізації бази знань інформацією з використанням методу генерації з доповненням через пошук (RAG) для регулярного оновлення знань та їхньої прив’язки до періоду часу і просторових координат. Результатом є структурована база знань у вигляді триплетів «факт–масив вод–інтервал часу», який може використовуватися для аналізу динаміки стану вод, виявлення тенденцій та ухвалення управлінських рішень щодо поліпшення стану поверхневих вод. Наведено результат застосування запропонованого методу на прикладі річного звіту про діяльність Басейного управління водних ресурсів річки Південний Буг за 2019 рік, який проілюстрував його працездатність.