СПОСІБ ВИЗНАЧЕННЯ МІСЦЯ РОЗТАШУВАННЯ ДЖЕРЕЛА ПРОВАЛУ НАПРУГИ ВІДНОСНО МЕЖІ БАЛАНСОВОЇ НАЛЕЖНОСТІ - Волошко, А. В.; Козловський, Є. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Невизначеність розташування джерела провалу напруги на межі балансової належності ускладнює своєчасне реагування відповідного обслуговувального персоналу на пошкодження в електричній мережі і також призводить до частих правових суперечок між споживачами електричної енергії та її постачальниками. Визначення напрямку пошкодження в сторону споживача чи постачальника електричної енергії проводиться шляхом аналізу напруги зворотної послідовності на лінії електропередачі та струму зворотної послідовності, що протікає через цю лінію, з подальшим їх порівнянням за їхніми відносними фазовими кутами. Зважаючи на те, що кутові характеристики у разі провалів напруги у внутрішній мережі підприємства можуть істотно відрізнятися від кутових характеристик у зовнішніх мережах через неоднорідність мереж різних ступенів номінальних напруг, це може вплинути на кутові характеристики і призвести до суттєвих похибок. Також дослідження показали, що визначення крутного моменту для традиційного напрямного елемента зворотної послідовності має низку обмежень: напруга зворотної послідовності обернено пропорційна потужності джерела живлення; опір у місці пошкодження знижує рівень струму зворотної послідовності; значення традиційного напрямного моменту зворотної послідовності безпосередньо залежать від рівня струму та напруги зворотної послідовності, що обмежує можливості виявити напрям пошкодження. У роботі запропоновано спосіб визначення розташування джерела провалу напруги відносно межі балансової належності в трифазній електричній мережі шляхом розробки напрямного елемента повного опору зворотної послідовності. Разом з цим, за прямого напрямку пошкодження повний опір зворотної послідовності завжди негативний, а за зворотного — завжди позитивний. Дієвість цього визначення напрямку пошкодження перевірено шляхом моделювання провалу напруги типу В (зниження напруги на двох з трьох фаз трифазної мережі, зазвичай внаслідок двофазного короткого замикання або міжфазного пошкодження). Результати перевірки виявилися задовільними.