ОГЛЯД МЕТОДІВ АНАЛІЗУ ІНФІЛЬТРАТУ МІСЦЬ ВИДАЛЕННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ - Петрук, Р. В.; Файчук , В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Розглянуто методи аналізу інфільтрату місць видалення твердих побутових відходів. Проаналізовано, що в цьому напрямку найдоцільнішим є розроблення систем сортування й утилізації побутових відходів, але необхідно зважати на те, що в реаліях сучасної України використання цих систем досить важко впровадити, а їх реалізація може тривати певний час, протягом якого вже наявні сміттєзвалища будуть отруювати ґрунти, поверхневі та підземні води і атмосферу. Визначено, що на практиці найефективнішим є вживання заходів для зменшення кількості відходів, що утворюються, а також мінімізація шкоди від вже розміщених на полігонах і сміттєзвалищах відходів та зменшення впливу на ґрунтово-водне середовище. Очевидним є те, що необхідно розробляти певні способи поводження з інфільтратом, його очищенням тощо. Проте передувати таким дослідженням має дослідження властивостей інфільтрату та його утворення, адже крім відносно безпечних для природи компонентів інфільтрату сміттєзвалищ у ньому можуть бути й досить токсичні компоненти, які не піддаються зниженню токсичності та завдають непоправних збитків і шкоди і довкіллю, і здоров’ю людей. Оскільки інфільтрат це багатокомпонентна суміш, то для якісного очищення варто використовувати як біологічні так і фізико-хімічні методи. За результатами дослідження запропоновано характеристику проб фільтрату за 13 показниками. Виділено найефективніші методи аналізу інфільтрату місць видалення твердих побутових відходів: pH, електропровідність, окисно-відновний потенціал, амоній сольовий, сульфат-іони, хлорид-іони, катіони Ni, Mn, Zn. Визначальним критерієм для виділення найефективніших методів аналізу інфільтрату місць видалення твердих побутових відходів визначено можливість і доцільність здійснення повного аналізу інфільтрату, які впливали б на загальну ефективність процесу.