УНІВЕРСАЛЬНА МОБІЛЬНА УСТАНОВКА ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ НІЗДРЮВАТИХ БЕТОНІВ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ВИПРОБУВАННЯ ОТРИМАНИХ ВИРОБІВ - Васильєв, О. С.; Кулай, В. П. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Запропонована установка для приготування ніздрюватих бетонів відноситься до технологічного будівельного обладнання. Установка може використовуватися для приготування різноманітних будівельних сумішей, зокрема розчинів та інших сировинних матеріалів. Перевагою машини є її простота в користуванні та простота конструкції. Недоліком є те, що бетонозмішувач має невеликий об'єм змішування. Основне завдання полягає в виборі обладнання для приготування газобетону. Поставлене завдання вирішується обладнання установки кришкою, яка щільно закривається, і установка є герметичною, що підвищує ефективність процесу виготовлення ніздрюватих бетонів. При цьому обладнання зберігає свою універсальність, що дозволяє використовувати його для інших будівельних сумішей. Виробництво газобетону включає змішування сировинних компонентів, заливку суміші у формі, спучування, попереднє тверднення, різання та остаточне тверднення. Вивчення міцності на стиск шляхом прикладання рівномірно зростаючого навантаження на зразок до моменту його руйнування, дозволяє оцінити його несучу здатність. Збільшення вмісту цементу в суміші сприяє підвищенню міцності газобетону, проте значна кількість цементу може негативно вплинути на його теплоізоляційні властивості. З огляду на це, що менша щільність газобетону, то за меншого навантаження він буде зруйнований, але не менш важливим фактором в експерименті також є правильність форми кубічного зразка. Окрім стандартних механічних випробувань, для оцінки якості газобетону доцільно використовувати неруйнівні методи контролю, такі як ультразвукове сканування та рентгенівська томографія. Універсальність конструкції дозволяє змішувачу працювати з різними видами сумішей, забезпечуючи високу продуктивність і якість продукту, а також адаптуватися під різні будівельні потреби. Розглянувши переваги запропонованої установки для приготування ніздрюватих бетонів, можна виділити кілька ключових аспектів, а саме: універсальність, що дозволяє використовувати змішувач для різних будівельних сумішей та дає змогу застосовувати його не тільки для газобетону, але й для інших матеріалів, таких, як фібробетон та сухі будівельні суміші.