АНАЛІЗ СПОСОБІВ ЗМІЦНЕННЯ ПОВЕРХНЕВОГО ШАРУ ДЕТАЛЕЙ ГАЗОВИХ ПІДШИПНИКІВ - Віштак, І. В.; Кудратов, М. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Метою роботи є аналіз способів зміцнення поверхневого шару деталей газових підшипників стосовно їхнього впливу на довговічність. У дослідженні застосовано комплексну методологію, що передбачає використання загальнонаукових методів аналізу та синтезу, порівняльного аналізу, а також методу структурування. Визначено основні характеристики кожного способу, зокрема вплив на мікротвердість, зносостійкість, стійкість до високотемпературних навантажень та формування оптимальної мікроструктури поверхневого шару. Подальше структурування матеріалів дозволило виявити взаємозв’язок між технологічними особливостями зміцнювальних способів та їхньою ефективністю в умовах високошвидкісної й високотемпературної роботи газових підшипників. Аналіз наукових публікацій показав, що комбіноване застосування способів зміцнення дозволяє суттєво покращити експлуатаційні характеристики підшипників, зменшуючи тертя та збільшуючи ресурс роботи. Практичне значення аналізу способів зміцнення поверхневих шарів газових підшипників має важливе значення, оскільки довговічність та експлуатаційна надійність підшипників безпосередньо впливають на ефективність роботи високошвидкісного роторного обладнання, авіаційних та енергетичних систем. Враховуючи те, що газові підшипники функціонують в складних умовах (високі температури, значні механічні навантаження, інтенсивний знос), вибір оптимального способу зміцнення є критично важливим для забезпечення їхньої тривалої та безперебійної роботи.