ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ТЕХНОЛОГІЯ ПЕРЕТВОРЕННЯ ПРИРОДНОЇ МОВИ В SQL-ЗАПИТИ - Борисюк, В. М.; Козловський, А. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Дані стали невід’ємною складовою сучасного світу, відіграючи критичну роль в глобальній економіці та вирішенні соціальних проблем. Вони дозволяють здійснювати глибокий аналіз та враховувати кількісну інформацію в процесі прийняття обґрунтованих рішень. Однак, ефективне маніпулювання даними вимагає від користувачів глибоких знань Structured Query Language (SQL), що може стати великою перепоною для різних груп користувачів, включно з власниками малих підприємств та працівниками великих промислових компаній. Зазвичай, уведення даних контролюється людьми, що може призвести до людських помилок і значних часових витрат під час формування складних SQL-запитів. Актуальність впровадження методів, які полегшують цей процес, є високою, і вибрана для розгляду у статті технологія генерації SQL-запитів з уведення природною мовою, становить значний інтерес. Цей метод автоматизації може радикально підвищити продуктивність, зменшуючи помилки та складність, що часто асоціюється з SQL-запитами, і дозволяючи користувачам концентруватись на внесенні ідей, які можуть трансформувати реальність. Ця інноваційна модель базується на передових технологіях обробки природної мови (Natural Language Processing, NLP) і глибокого навчання. Використання мереж Long Short Term Memory (LSTM) дозволяє системі ефективно розуміти природну мову та передбачати відповідні SQL-запити. Результатом є сформований на основі запиту користувача SQL-запит, представлений у зрозумілому для користувача форматі. Впровадження такої системи не тільки спрощує вивчення SQL для нових користувачів, але й збільшує ефективність для тих, хто вже знайомий з SQL, дозволяючи їм працювати продуктивніше.