ЧАСТОТНИЙ ПУСК ЕЛЕКТРОПРИВОДА ЗАРЕЗОНАНСНОЇ ВІБРАЦІЙНОЇ МАШИНИ - Ноженко, В. Ю. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Розглянуто зарезонансну вібраційну машину з двовальними дебалансними віброзбуджувачами для ущільнення жорстких бетонних сумішей у формі. Зазначено, що для таких вібраційних машин зазвичай застосовують нерегульований електропривод із завищеною потужністю приводних двигунів. Це дозволяє швидко подолати резонансну зону у процесі пуску, але в усталеному режимі приводні двигуни працюють з суттєвим недовантаженням, що погіршує енергетичні показники двигунів. Для можливої заміни приводних двигунів завищеної потужності на менш потужні досліджено пуск зарезонансної вібраційної машини за використання частотно-регульованого електроприводу. За допомогою математичного моделювання проведено дослідження впливу основних законів частотного керування на подолання резонансної зони під час пуску. Вплив законів частотного керування визначався за допомогою порівняння максимального переміщення робочого органа вібромашини і пускового струму двигуна під час частотного та прямого пуску. Аналіз отриманих результатів моделювання показав, що основні закони частотного керування не забезпечують зменшення амплітуди коливань робочого органа вібромашини і динамічних навантажень під час подолання резонансної зони у процесі пуску, якщо час частотного пуску буде більшим за час прямого. Подальші дослідження проводилися за оптимального часу розгортки частоти для цієї вібраційної машини та заміни приводних двигунів на менш потужні для таких чотирьох випадків: у разі лінійного закону частотного керування, у разі стрибкоподібного збільшення напруги живлення та лінійної зміни частоти, у разі одночасного стрибкоподібного збільшення напруги та частоти, у разі стрибкоподібного збільшення частоти та лінійної зміни напруги. Стрибкоподібне збільшення напруги та частоти живлення виконувалося у момент, коли значення частоти живлення асинхронного двигуна дорівнювало заданій резонансній частоті вібраційної машини. Показано, що у разі лінійної зміни напруги і частоти живлення спостерігається зменшення прискорення приводних двигунів у резонансній зоні, а стрибкоподібне збільшення частоти викликає «застрягання» роторів приводних двигунів вібраційної машини. Зазначено, що для подолання резонансної зони в процесі частотного пуску асинхронних двигунів зарезонансних вібраційних машин доцільно застосовувати тільки стрибкоподібне збільшення напруги, що дозволить встановлювати приводні двигуни потужністю, необхідною для усталеного режиму.