ОЦІНКА ОСОБЛИВОСТЕЙ РЕСУРСУ ВОДОНАГРІВАЧІВ ДЛЯ РЕАГУВАННЯ НА ПОПИТ В ЕНЕРГОСИСТЕМІ - Кіянчук , В. М.; Махотіло, К. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Досліджено потенціал електричних накопичувальних водонагрівачів (ЕНВ) як ресурсу для реагування на попит у енергосистемі. Основну увагу зосереджено на оцінюванні впливу різних параметрів та умов ЕНВ на їхню ефективність, комфорт споживачів та здатність до участі у програмах реагування на попит. Проаналізовано історичні дані про споживання електричної енергії, отримані під час досліджень, що базуються на спостереженнях за реальними дослідними установками. Детально розглянуто вплив об’єму бака ЕНВ, температурних налаштувань та режимів роботи на енергоефективність та комфорт споживачів. У результаті аналізу встановлено оптимальні параметри налаштувань, які дозволяють забезпечити баланс між енергоефективністю системи та зручністю для споживачів. Особливу увагу приділено стратегіям управління ЕНВ, які мінімізують рівень дискомфорту споживачів під час їхнього використання, зокрема за рахунок оптимальних за Парето комбінацій об’єму та температури. Проаналізовано вплив сезонних факторів, параметрів вибору об’єму ЕНВ, а також налаштувань і режимів роботи, які визначають ефективність використання ЕНВ у програмах реагування на попит. Також визначено потенціал водонагрівачів для реагування на попит в Україні з урахуванням їхньої загальної кількості, переважна більшість яких є представлена ЕНВ вертикального типу монтажу. Окремо розглянуто вибрані ЕНВ середнього об’єму, які найпопулярніші для побутового використання і мають високий потенціал для гнучкого управління попитом. В результаті розрахунків визначено кількість ЕНВ різних типів і потужностей, що дозволяє оцінити їхній вклад у загальний потенціал реагування на попит в енергосистемі. Запропоновані підходи можуть бути корисними для подальшого впровадження програм реагування на попит, спрямованих на підвищення енергоефективності та надійності енергосистеми зі збереженням високого рівня комфорту споживачів.