НОВА СИСТЕМА ВИКОРИСТАННЯ БІОПЛАТО ДЛЯ ОЧИСТКИ РІЧОК ГІРСЬКОЇ ЗОНИ ФОРМУВАННЯ СТОКУ - Тимурова, Л. Е.; Файчук, В. В.; Катков, М. В.; Пашкевич, Л. П. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Нова система використання біоплато для очистки річок дозволяє використати технології біоплато для постійного забезпечення необхідної якості води в рекреаційному комплексі «річка гірської зони формування стоку – міська водойма для рекреації». Запропоноване рішення використовує природні процеси очищення, що підвищує ефективність використання системи біоплато. Також розглянуто проблему селевих потоків та їхніх наслідків для водних об’єктів і запропоновані механізми запобігання цьому. Разом з тим враховується економічний фактор під час вибору цієї системи поміж інших альтернативних методів для досягнення поточних цілей. Заощадження ресурсів запропонованого методу відіграє дуже велику роль в оцінюванні різних методів і може бути перевагою. Створення та експлуатація споруди біоплато вигідніша ніж інші методи. Основною відмінністю запропонованої системи є підвищення екологічної безпеки руйнуванню споруд біологічного очищення води під час імовірних стихійних лих, таких як повені та паводки. Також запропонований метод передбачає облаштування біоплато, що може мати позитивний ефект для рекреації міста. Структура роботи представлена трьома основними етапами розробки нової системи технології очищення: аналіз ефективного використання нової технології біоплато, огляд нової системи використання технології біоплато та пропозиції принципової схеми розміщення інженерних споруд нової системи очищення на конкретному прикладі. Досліджено нову систему очищення води річки Велика Алматинка, (м. Алмати, Республіка Казахстан), що дало можливість детальніше побачити і зрозуміти усі її принципові ідеї, та розв’язати задачі, поставлені перед цією системою. На основі результатів розробки визначені головні переваги запропонованої системи і концепція цього підходу.