МОДЕЛІ І МЕТРИКИ ДЛЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ОСНОВІ ВІЗУАЛЬНИХ ТЕРНАРНИХ ПОРІВНЯНЬ - Колодний, В. В.; Зубко, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
Запропоновано новий інструмент для виявлення переважань в умовах цільової та критеріальної невизначеності — ліфти переважань у вигляді трьох слайдерів з регульованою дискретністю. Рухаючи ці слайдери на площині екрану ноутбука, планшета, або мобільного телефону, дециденти застосовують швидке інтуїтивне мислення і візуалізують свої переважання щодо трійок альтернатив. Розглянуто і досліджено візуальні, числові, математичні і символьні моделі візуальних тернарних порівнянь. Запропоновано нові метрики для числової інтерпретації візуальних тернарних порівнянь з метою точнішого і надійнішого обчислення підсумкових кардинальних ранжувань: адитивна метрика різниць висоти слайдерів і мультиплікативна Z-метрика. Спільне застосування обох цих метрик показало збіг ординальних ранжувань і близькість відповідних значень підсумкових нормованих і центрованих кардинальних ранжувань. Запропоновано нові метрики для логічної інтерпретації візуальних тернарних порівнянь з метою виявлення характерних особливостей децидентів (пасивності, екстремальності оцінок, суперечливості суджень та некомпетентності). Розглянуто та проаналізовано всі випадки породження бінарних трирівневих порівнянь та визначено поняття відстані між ними, яку можна вважати мірою нетранзитивності переважань, тобто суперечливості суджень децидентів. Запропоновано нову адаптивну метрику для розрізнення відношень переваги та сильної переваги, яка враховує індивідуальні особливості виконання децидентами візуальних тернарних порівнянь. Розглянуто приклад практичної реалізації запропонованих моделей і метрик. Заплановано подальше дослідження інструментарію виявлення переважань на основі візуальних тернарних порівнянь та удосконалення розроблених авторами інформаційних технологій для ефективної, надійної і наочної організації колективних онлайн-експертиз.