МЕТОД ПРИМУСОВОЇ АТМОСФЕРНОЇ ЦИРКУЛЯЦІЇ У ВЕЛИКОМУ МІСТІ ЗА НИЗЬКОЇ ТЕМПЕРАТУРНОЇ ІНВЕРСІЇ - Катков, М. В.; Петрук, Р. В.; Лобов, С. О.; Тойлибай, О.; Уренова , А. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2025)
В результаті дослідження запропоновано новий метод ліквідації смогу у містах з температурною інверсією приземного атмосферного повітря. Цей метод на основі пристрою створює примусову турбулентність повітряних атмосферних об’ємів, які мають різні рівні забруднення. У пристрої застосовується двоконтурний турбореактивний двигун, який захоплює і пропускає через себе забруднений нижній приземний шар атмосферного повітря. Пристрій переміщує суміш забрудненого повітря і продуктів згоряння на висоту вище інверсійного шару, де за рахунок розчинення у великому об’ємі чистішого повітря концентрація забруднювальних речовин і продуктів згоряння палива зменшується до допустимої, а об’єм переміщеного забрудненого повітря заповнюється чистим повітрям. Пристрій відноситься до галузі створення примусової турбулентності повітряних потоків і може бути використаний у разі нестачі природних ресурсів самоочищення атмосферного повітря у містах з температурною інверсією приземного атмосферного повітря. Це важливо з погляду підвищення екологічної безпеки, особливо для великих мегаполісів, де превалює забруднене повітря від автотранспорту та діяльності потужних підприємств, зокрема комунальних і теплоенергетичних, та висока сконцентрованість висотних споруд (хмарочосів) заважає руху нормальних атмосферних потоків та доступу до свіжого повітря їхнім мешканцям. Отже, розроблений метод і відповідний пристрій дозволяє ефективно здійснювати примусову циркуляцію необхідних обсягів атмосферного повітря великих міст з низьким температурним інверсійним шаром.