СУЧАСНІ МЕТОДИ ГАЗОТЕРМІЧНОГО ПОКРИТТЯ В ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЯХ ДЛЯ РЕМОНТУ ВІДНОВЛЕННЯМ ДЕТАЛЕЙ АВТОМОБІЛІВ - Митко, М. В.; Шиліна, О. П.; Бурлака, С. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
В епоху технологічного прогресу, коли технології розвиваються стрімкими темпами, особливої уваги заслуговує сучасний підхід до ремонту деталей автомобілів. Завдяки інноваційним матеріалам та методам відновлення деталей, власники автомобілів можуть значно продовжити термін служби своїх транспортних засобів. Це не лише підвищує надійність автомобілів, а й дозволяє зекономити на постійних ремонтах. До того ж, з використанням сучасних технологій процес ремонту відновленням деталей стає ефективнішим, що економить час і кошти. Тому аналіз використання сучасних методів газотермічного покриття в інноваційних технологіях для відновлення деталей автомобілів, за використання різних способів газотермічного напилення під час ремонту деталей автомобілів та їхніх агрегатів, а також забезпечення гарантії для післяремонтного ресурсу є актуальним. Для підвищення ефективності та надійності відновлення деталей автомобілів розглянуто сучасні методи газотермічного покриття в інноваційних технологіях відновлення деталей автомобілів, які доцільно використовувати в Україні, та деякі розповсюдженні способи покриттів для напилення деталей автомобілів. Як вихідні матеріали використовуються дроти або порошки. Матеріал може містити один елемент, але частіше використовуються сплави або композиції з необхідним комплексом властивостей, що забезпечують працездатність деталі або вузла в заданих умовах експлуатації, і міцність зчеплення з основним матеріалом. Основними факторами, умовами і параметрами газотермічного нанесення є: склад, дисперсність, температура і швидкість частинок, концентрація частинок в газовому потоці, дистанція напилення, склад і властивості газового середовища, що переносить частинки, середовище в якій наноситься покриття (склад, тиск, температура), матеріал та стан поверхні підкладки (шорсткість, хімічна чистота). Таким чином, інновації у сфері нанесення покриттів у разі відновлення деталей автомобільних транспортних засобів продовжують трансформувати галузь, дозволяючи збільшити ефективність і довговічність технічних компонентів, зменшити витрати на капітальний та поточний ремонти, а також зменшити вплив на навколишнє середовище.