МЕТОДИ КОНТРОЛЮ ТА ОЦІНКИ ЯКОСТІ ПАРАМЕТРІВ СОНЯЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ - Буданов , П. Ф.; Кононов, В. Б.; Мельников, В. Є. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Проаналізовано методи контролю та оцінки якості параметрів сонячних елементів. Зазначено, що за тривалої експлуатації фотоелектричних модулів, відбувається поступова їхня деградація, як через неправильний режим експлуатації, так і під дією на них зовнішніх факторів. Деградація призводить до значного зниження продуктивності фотоелектричних модулів через погіршення їхніх основних параметрів. Запропоновано використовувати під час експлуатації фотоелектричних модулів такі методи контролю та оцінки якості параметрів сонячних елементів: метод електричних вимірювань, короткострокових довгострокових тестів, інфрачервону термографію, мікроскопію, спектроскопію, метод моделювання роботи сонячного елемента, метод дистанційного моніторингу, метод порівняння з еталонними значеннями, метод ультразвукової діагностики, метод оцінки електричних характеристик, метод хімічного аналізу, метод стрес-тестів, метод безперервного контролю якості, метод вибірки та тестування, метод випадкового відбору зразків, метод тестування на втомлюваність, метод моделювання деградації. Завдяки використанню відповідних методів контролю та оцінювання якості параметрів сонячних елементів, можуть бути виявлені дефекти, які призводитимуть до передчасного виходу з ладу фотоелектричного модуля. Підтверджено, що за використання таких методів: вимірювання вихідної потужності, короткострокових та довгострокових тестів, оптичних методів, — отримується цінна інформація для аналізу продуктивності сонячних елементів, яка дозволяє оцінити стан елементів і виявити потенційні проблеми на ранніх стадіях, що важливо для забезпечення надійності та ефективності експлуатації фотоелектричних модулів. Визначено, що за використання методу моделювання та симуляції і методу дистанційного моніторингу забезпечується ефективність та надійність сонячних елементів, знижуються витрати, підвищується продуктивність систем. Визначено, що використання методів: порівняльного аналізу, ультразвукової діагностики, імпедансного аналізу, хімічного аналізу, стрес-тестів, контролю та оцінки якості, — забезпечує надійність та довговічність сонячних елементів. Підтверджено, що використання методів: впровадження системи управління якістю, випадкового відбору зразків, тестування на втомлюваність, моделювання деградації, — забезпечує високі стандарти продукції, підвищує довіру споживачів і сприяє сталому розвитку енергетичних систем. Обґрунтовано, що застосування описаних методів сприяє контролю та оцінюванню якості параметрів сонячних елементів.