МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНИХ КОНФІГУРАЦІЙ ВУЗЛІВ ОБЛІКУ ГАЗУ ТА ПУНКТІВ ВИМІРЮВАННЯ ВИТРАТ ГАЗУ - Горбійчук, М. І.; Скріпка, О. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Розроблено метод визначення конфігурації вузлів обліку природного газу та пунктів вимірювання витрат газу, які використовуються для визначення обсягів отриманого або переданого природного газу в точках входу і виходу газотранспортної системи України. Наразі конфігурацію вузлів обліку газу та пунктів вимірювання витрати визначають виключно з урахуванням технічних та метрологічних характеристик засобів вимірювань. Запропоновано визначати вибір оптимальної кількості вимірювальних трубопроводів у складі вузлів обліку або пунктів вимірювання витрат газу з відповідними засобами обліку природного газу (вимірювальними пристроями): витратомірів змінного перепаду тиску, турбінних лічильників газу та ультразвукових витратомірів. Сформульовано задачу вибору оптимальної кількості вимірювальних пристроїв за критерієм їхньої сумарної вартості з урахуванням пропускної здатності вузла обліку газу, а також допустимих необлікованих втрат, зумовлених похибками вимірювань. Визначено, що задачу вибору оптимальної кількості вимірювальних пристроїв можна віднести до задач лінійного цілочислового програмування. Для розв’язання сформульованої задачі вибору оптимальної кількості вимірювальних приладів у складі вузла обліку природного газу (пункту вимірювання витрат газу) використано програмне забезпечення в середовищі MatLab. Результати роботи запропонованого методу і розробленого програмного забезпечення проілюстровано на конкретних прикладах, що враховують реальні умови експлуатації вузлів обліку газу та пунктів вимірювання витрати. Використання запропонованого методу дасть змогу визначати оптимальну конфігурацію вузлів обліку газу (пунктів вимірювання витрат газу), що потенційно дозволить компаніям-власникам знизити витрати на їхнє будівництво, реконструкцію або ремонт.