СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ПРОЄКТУВАННЯ РОТОРНИХ ПОДРІБНЮВАЧІВ ДЕРЕВИННИХ МАТЕРІАЛІВ - Поліщук, Л. К.; Гулевич, Р. М.; Шенфельд, В. Й.; Чубур, С. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Зазначено важливість розробки ефективних конструкцій подрібнювачів деревинних матеріалів, як засобу отримання альтернативних джерел енергії для промисловості та населення. Наведено вимоги до пристроїв, які застосовуються для вторинного подрібнення деревинних матеріалів, щодо розмірів та однорідності фракції подрібненого матеріалу. Проведений аналіз відомих технічних рішень подрібнювачів дозволив виділити характерні ознаки цього об’єкта проєктування, що дало змогу провести їх систематизацію, користуючись методами системного аналізу. В результаті його виконання за конструктивними, технологічними, економічними та дизайнерськими параметрами виділено основні елементи параметричного простору у вигляді об’ємної матриці. На етапі створення нової конструкції подрібнювача деревинних відходів аналізувались тільки конструктивні параметри, які є властивими для виконання таких робіт. Визначено етапи деталізації, що відображають підпорядкованість параметричного простору, за якими виконувалось дослідження. В результаті дослідження параметричного простору об’єкта, що вивчався, за такими етапами деталізації як: універсальність, механізація, тип, різновидність, структура, характеристика структури, режим роботи, — розроблена класифікація подрібнювачів, яка дозволяє правильно оцінити загальні тенденції в створенні подрібнювачів, визначити шляхи створення нових розробок і вдосконалення наявних, а також розробити алгоритм їхнього проектування. За використання запропонованого системного підходу, який дозволив виконати цілеспрямований пошук нового технічного рішення з наперед заданими властивостями, розроблено нову конструкцію подрібнювача. Вона характеризується високими передатними числами і значною жорсткістю конструкції за менших габаритів передавального механізму, невеликими радіальними розмірами барабана, що забезпечується конструкцією зіставного опорного елемента, яка дозволяє улаштувати в середині гідромотор і передавальний механізм співвісно корпусу барабана. Ця конструкція подрібнювача дозволяє забезпечити якісні показники вторинного подрібнення деревинних матеріалів, з яких виготовляються пелети, з високою теплотворною здатністю.