ЛОГІСТИКА ТЕРМІНАЛІВ (ТЕРМІНАЛІСТИКА) ЯК ОДИН З ПЕРСПЕКТИВНИХ НАПРЯМІВ РОЗВИТКУ ЛОГІСТИКИ - Цимбал, С. В.; Мельник, Р. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
У статті розглянуто процес проектування та розрахунку основних параметрів термінальної мережі з позицій терміналістики — логістики термінальних мереж та інфраструктури — як виділеного з логістики науково-методологічного спрямування. В процесі роботи охарактеризовано різні напрями термінального проектування мережі з позицій терміналістики як нового науково-методологічного спрямування. Визначено основні напрями проектування та експлуатації термінальної мережі, які вирішуються терміналістикою. Охарактеризовано терміналістику як логістику інфраструктури — логістику термінальних мереж. Зазначено, що інтегрований методологічний напрямок, в рамках якого може проводитися комплексний розрахунок параметрів термінальної мережі (включно з паралельним вибором кількості та дислокації логістичних центрів (ЛЦ), виду транспорту; визначення економічного ефекту за використання прямого та термінального перевезення) відсутній, тому назріла об’єктивна необхідність виділення самостійного спрямування логістики, а саме — логістики інфраструктури. Запропоновано методику комплексного розрахунку параметрів термінальної мережі, відмінною рисою якої є комплексність визначення просторово-кількісних параметрів за кількістю і дислокацією в ній ЛЦ та вибору раціонального виду (поєднання видів) транспорту. Представлені групи науково-практичних завдань, які вирішуються терміналістикою. Наведено блок-схему процесу розрахунку параметрів та формування термінальної мережі.