ОСОБЛИВОСТІ СТВОРЕННЯ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ ДЛЯ ДРУГОГО РІВНЯ ЗДОБУВАЧІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «АВТОМОБІЛЬНИЙ ТРАНСПОРТ» - Волков, В. П.; Мармут, І. А.; Волкова, Т. В.; Кужель, В. П.; Віштак, І. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Метою роботи є створення методології і освітньої програми підготовки магістрів до організації виробничої діяльності у галузі транспорту спеціальності «Автомобільний транспорт» України, які б забезпечили втілення сучасних інформаційних технологій в процес технічної експлуатації транспортних засобів. Методика формування і викладання дисциплін освітньо-професійної програми базується на використанні інноваційних методів навчання, методів збирання, обробки, інтерпретації результатів досліджень та моделювання процесів у сфері автомобільного транспорту; методики та технології науково-виробничої, проектної, організаційної та управлінської діяльності, освітніх технологіях, а саме методів синектики, матриць відповідності програмних компетентностей компонентам освітньої програми, вільних асоціацій, евристичних запитань, на імітаційних методах навчання та методу інверсії, який орієнтований на пошук ідей для вирішення творчого завдання у нових напрямках. Результати: розроблено освітньо-професійну програму для магістрів спеціальності 274 «Автомобільний транспорт» галузі знань 27 «Транспорт». Освітня програма містить 90 кредитів ЄКТС (термін навчання 1 рік і 4 місяці) і включає компоненти загальної підготовки, компоненти професійної підготовки і два рівня вибіркових компонентів. Атестація здобувачів вищої освіти здійснюється у формі публічного захисту кваліфікаційної роботи. Кваліфікаційна робота передбачає самостійне розв’язання складної наукової або виробничої задачі у сфері автомобільного транспорту, з проведенням досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог. Основні результати кваліфікаційної роботи мають бути апробовані, опубліковані та перевірені на плагіат. Вона не повинна містити академічного плагіату, фабрикації, фальсифікації і має бути оприлюднена на офіційному сайті закладу вищої освіти чи його структурного підрозділу або у репозитарії закладу вищої освіти Наукова новизна роботи полягає в розробці матеріалів та створенні нових дисциплін, для підготовки фахівців, які будуть спроможні взяти участь у втіленні в галузі транспорту України інноваційних інформаційних технологій для підтримки працездатного стану транспортних засобів упродовж життєвого циклу. Практична значимість роботи полягає у можливості використання її результатів для розробки й оновлення освітніх програм (навчальних планів), які стосуються організаційно-функціональних проблем сучасних підприємств автомобільного транспорту.