ПРОБЛЕМАТИКА І ПІДХОДИ ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ЗАХИСТУ В КАНАЛАХ ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ СИСТЕМ І ПРИСТРОЇВ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ - Маліновский, В. І.; Куперштейн, Л. М.; Лукічов, В. В.; Дудатьєв, А. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Розглянуто сучасні технології кіберзахисту пристроїв і систем Інтернету речей (IoT, Internet of Things), особливості забезпечення їхньої кібербезпеки. Також розглянуто сучасні ризики, новітні та дієві підходи до забезпечення високого рівня кіберзахисту в архітектурі Інтернету речей. Проблематика кіберзагроз у сучасних пристроях Інтернету речей є різноманітною і формує значну проблему на шляху подальшого просування технологій ІоТ. Це пов’язано з різноманітними і комплексними інформаційними ризиками кібербезпеки для процесів оброблення та передавання інформації у структурах і пристроях ІоТ, які використовують різні технології втручання в основний функціонал. Оскільки пристрої і системи ІоТ використовують здебільшого канали та інтерфейси мережі Інтернет, а також бездротові радіо інтерфейси у поєднанні з мобільними операційними системами на базі високопродуктивних ARM архітектур процесорів, то ризики кібербезпеки ІоТ значно зростають і ставлять під сумнів тривале стабільне функціонування ІоТ систем. Інколи ці ризики кібербезпеки створюють досить значну проблему для інформаційних даних в системах IoT, і значно гальмують їхнє просування в низці галузей промисловості. Тому ця проблема повинна бути вирішена. В роботі оцінено та проаналізовано проблематику кібербезпеки в ІоТ, розглянуто наявні та запропоновано нові окремі дієві практичні положення і підходи для забезпечення високого кіберзахисту систем та пристроїв Інтернету речей. Розглянуто аспекти і проведено аналіз проблем кібербезпеки Інтернету речей з використанням підходів і методів поліпшеного захисту передачі даних в системах і каналах Інтернету речей, підключених до сучасної інформаційної мережі Інтернет. Запропоновано підходи до захищенішої передачі даних в ІоТ, які базуються на комплексному поєднанні відомих технологій з комбінацією їхнього сукупного використання і симбіозом з іншими технологіями. Це дозволяє підвищити рівень кібербезпеки і зменшити ризики кіберзагроз в системах IoT, що мають місце і також виникають у інших сучасних інформаційних системах, які часто підключаються і керуються через мережу Інтернет. Ці підходи і принципи дозволяють підвищити надійність і загальну захищеність передачі даних у IoT, оцінити основні чинники впливу інформаційних загроз та зменшити наслідки їхнього впровадження. Розглянуто перспективи розвитку цих підходів і методів у комплексних системах обміну даними IoT. Описано переваги методу і підходів кіберзахисту під час передачі даних у IoT і захищеної криптографічної обробки і передачі інформації у приладах і інформаційних системах Інтернету речей.