ОЦІНКА КОМБІНОВАНОГО ЕЛЕКТРОЖИВЛЕННЯ СИСТЕМ БЕЗПЕРЕРВНОГО СПОСТЕРЕЖЕННЯ НА БАЗІ ДРОНІВ - Лось , А. М.; Велігорський, О. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Запропоновано систему безперервного спостереження на основі кількох дронів, які працюють за певним алгоритмом: поки одні дрони залишаються в повітрі для спостереження, інші підзаряджаються на землі та замінюють ті, що потребують підзарядки. Вказана система обладнана комбінованою системою електрозабезпечення, яка базується на основній та допоміжній системах. Основна система електрозабезпечення ґрунтується на використанні електроенергії, згенерованої від фотоелектричної системи та системи збереження енергії (акумуляторної батареї). Водночас допоміжна система живиться змінним струмом та використовує електроенергію від промислових електромереж. У статті досліджені часові та енергетичні характеристики зарядної станції для дронів. Обґрунтована модель спостереження, яка враховує порядок розміщення дронів, параметри їхнього цільового спорядження та зону спостереження. Створена математична модель визначення електроспоживання системою впродовж безперервного спостереження. Проведено моделювання, за результатами якого визначено кількість сонячних панелей фотоелектричної системи, що залежить від різних груп периметрів спостереження, що забезпечує універсальність системи безперервного спостереження для різної місцевості. Результати моделювання показують, що для периметрів від 7297 м2 до 17140 м2 оптимальною кількістю сонячних панелей буде від 55 до 75, для периметрів від 24155 м2 до 33206 м2 оптимальною кількістю сонячних панелей буде від 206 до 450, також для периметрів від 36260 м2 до 40758 м2 оптимальною кількістю сонячних панелей буде від 424 до 1182. Визначені характеристики системи накопичення енергії для використання в часи низького генерування від фотоелектричної системи. Окремим результатом моделювання визначено, що зменшення загальної кількості сонячних панелей, призводить до необхідності компенсації недостатку електроенергії від мережі максимум на 18 % від загальної необхідної кількості електроенергії що споживає система безперервного спостереження. Для забезпечення електроенергією системи в період недостатнього генерування від сонячних панелей та живлення від мережі використовується система збереження енергії.