АНАЛІЗ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ОЦІНОК ВТРАТ ПОТУЖНОСТІ НА КОРОНУВАННЯ ПОВІТРЯНИХ МІЖСИСТЕМНИХ ЛІНІЙ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАВАННЯ - Кучанський, В. В.; Зайцев, Є. О.; Коваленко, О. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Інтерес до вивчення коронування пов’язаний з втратами енергії під час коронування ліній електропередавання. Так, втрати енергії у разі коронування проводів ліній електропередавання надвисокої напруги в погану погоду становлять дуже значну величину. Описано спосіб вимірювання втрат потужності на корону. Основне завдання якого можна розділити на дві частини: визначення повних зарядів кожної із трьох фаз ЛЕП та безпосереднє вимірювання втрати потужності. Основу першої задачі становить застосування антен і подальше розв’язання системи рівнянь. Справедливість описаного методу експериментально обґрунтовано у лабораторних умовах. Для цієї мети змонтовано лабораторну модель трифазної лінії довжиною l = 14,5 м з висотою підвісу проводів над площиною H = 2 м і відстанню між фазами D = 1,3 м, при цьому використовувалися сталеві дроти діаметром 1 мм. Під кожною фазою лінії на висоті h = 0,27 м встановлено антени — мідні дроти тієї ж довжини, що й на лінії. Антени заземлялися за допомогою конденсаторів, з яких напруги подавалися на осцилограф і візуалізувалися. Усі три напруги, пропорційні зарядам відповідних антен, що подавалися за чергою на осцилограф і проводилась фотофіксація одного кадру. Спеціальний синхронізуючий пристрій дозволяв отримати на кожній осцилограмі три криві, суміщені за часом. Криві зарядів та вольт-кулонові характеристики побудовано за умов зміни фазових напруг, аж до величин, що перевищують початкову напругу корони більше ніж 3 рази. Таким чином, отримано дані про втрати потужності на корону на дротах дослідної лабораторної лінії у широкому діапазоні напруг. Детальне експериментальне дослідження антенного методу вимірювання втрат потужності на корону виконано у лабораторії на дослідній лінії, де умови близькі до умов діючих реальних міжсистемних ліній електропередавання. Ці дослідження підтвердили висновки, отримані на підставі лабораторних дослідів. Експериментальне дослідження повністю підтвердило можливість вимірювання втрат потужності на корону на міжсистемних лініях електропередавання за допомогою антен.