АНАЛІЗ ВПЛИВУ ПЕРЕКОСУ ЕЛЕКТРОДІВ ЄМНІСНОГО СЕНСОРА БИТТЯ СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ СТАНУ ГІДРОГЕНЕРАТОРІВ НА ЙОГО ФУНКЦІЮ ПЕРЕТВОРЕННЯ - Закусило, С. А.; Березниченко , В. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Досліджено вплив перекосу поверхні, на якій розташовані електроди (чутливі елементи) ємнісного сенсора биття, на його функцію перетворення. Сенсор биття призначений для використання в системах контролю та діагностики фактичного технічного стану потужних гідрогенераторів. Показано, що під час монтажу сенсори биття можуть бути встановлені з відхиленнями відносно нормалі до поверхні, яка контролюється, або в наслідок технологічних похибок поверхня сенсорів може бути розташована під деяким кутом відносно осі сенсора, також відхилення можуть виникати в наслідок вібраційних або інших впливів під час експлуатації агрегату. Зазначено, що найбільше на функцію перетворення ємнісного сенсора биття впиває відхилення площини розміщення електродів відносно нормалі до осі поверхні вала. Для оцінки впливу перекосу на функцію перетворення ємнісних сенсорів биття використано схему розрахунку та проведено моделювання в середовищі Comsol Multiphysics. Проведені дослідження дозволили отримати функції перетворення для ємнісних сенсорів биття з плоскопаралельними електродами за різних кутів перекосу поверхні розташування електродів. Наведено результати експериментальних досліджень, які підтвердили правильність прийнятих аналітичних положень та даних, отриманих як результат комп’ютерного моделювання. Результати аналізу отриманих функцій перетворення дозволили визначити, що перекіс впливає на значення інформативної складової ємності вихідної величини ємнісних сенсорів биття та призводить до зміщення графіка функції перетворення на адитивну складову.