ОПТИМІЗАЦІЯ МОДЕЛІ ПРІОРИТЕТНОГО ВПЛИВУ ФАКТОРІВ НА ЯКІСТЬ ВИКОНАННЯ ПІСЛЯДРУКАРСЬКИХ ПРОЦЕСІВ - Кудряшова, А. В.; Петрик , В. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Проаналізовано основні операції післядрукарського опрацювання книжкових видань. Наведено множину критеріїв, що здійснюють неопосередкований вплив на якість виконання післядрукарських процесів: виготовлення зошитів (зіштовхування віддрукованих аркушів, розрізування, фальцювання, приєднання додаткових елементів), скріплення (незшивне клейове скріплення, швейно-клейове скріплення, шиття нитками, шиття дротом), комплектування (вкладанням — для видань невеликого обсягу; комплектуванням — для видань обсягом понад 80 сторінок), покривний матеріал (чотири типи обкладинок і п’ять типів палітурок), оброблення книжкових блоків (забезпечення відповідного формату блока, підвищення міцності, довговічності та привабливості для читача шляхом виконання низки операцій, комбінація яких залежить від особливостей скріплення книжкових блоків), оздоблення (надання елементам книги додаткового декоративного оформлення шляхом тиснення, лакування, бронзування, висікання тощо), кінцеве опрацювання (завершальна операція, що може полягати у пресуванні книжкової продукції, накладанні суперобкладинок, пакуванні), проєкт (чіткий сформульований план виконання післядрукарських процесів). Описано та продемонстровано зв’язки між факторами впливу на якість післядрукарських процесів. Сформовано матрицю попарних порівнянь факторів з використанням шкали відносної важливості об’єктів за Сааті. Для зручності, матрицю попарних порівнянь продемонстровано у табличному вигляді. Визначено головний власний вектор матриці попарних порівнянь та здійснено його нормалізацію. Компоненти нормалізованого вектора матриці відповідають ваговим значенням факторів досліджуваного технологічного процесу. Для перевірки узгодженості результатів та адекватності розв’язання задачі обчислено максимальне власне значення матриці попарних порівнянь, індекс узгодженості та відношення узгодженості. Розроблено модель пріоритетного впливу факторів на якість виконання післядрукарських процесів, де найвищий пріоритет належить фактору «проєкт», тобто фактору з найбільшим ваговим значенням.