СПОСІБ ДЕКОРЕЛЯЦІЇ СИГНАЛІВ ПАСИВНИХ ЗАВАД В СИСТЕМІ СЕЛЕКЦІЇ РУХОМИХ ЦІЛЕЙ МАЛОЇ ШВИДКОСТІ - Чмельов, В. О.; Терещенко, О. В.; Олійник , М. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Широкий спектр малорозмірних безпілотних літальних апаратів, які мають можливість зависати у просторі, рухатися з малою швидкістю та на малих висотах, викликав появу нового класу складних радіолокаційних об’єктів. Зі свого боку це дало поштовх розробці нових радіолокаційних станцій, а точніше їхніх основних вузлів, таких як система селекції рухомих цілей малої швидкості. ЇЇ основне призначення — виокремлювати рухомі радіолокаційні об’єкти (безпілотні літальні апарати) на фоні пасивних завад, таких як: дерево, стовп, земляна поверхня, гідро- та метеоутворення тощо. У статті проведено аналіз досліджень та публікацій, в яких показані підходи до розв’язання поставленої задачі. Розглянуто класичний підхід до реалізації системи селекції рухомих цілей на основі цифрового режекторного фільтра першого та другого порядку. Зазначено його переваги та недоліки. Запропоновано новий спосіб боротьби з пасивними завадами в радіолокаційній станції за допомогою дискретного перетворення Карунена–Лоева (Karhunen–Loève transform), на якому базується метод головних компонент аналізу даних (principal component analysis), що використовується для зменшення розмірності набору даних, зберігаючи при цьому максимальну енергію (інформацію) сигналу відбитого від рухомої цілі, під час вилучення інформації про нерухомі об’єкти (стиснення даних). Наведено алгоритм побудови системи селекції рухомих цілей малої швидкості. Досліджено та проілюстровано результат роботи такої системи на основі запропонованого способу та класичного підходу. Проведено порівняльний аналіз впливу системи селекції рухомих цілей на потужність ехосигналу цілі. Побудовано залежність потужності ехосигналу цілі від її швидкості для запропонованого способу селекції рухомих цілей. Проаналізовано ефективність роботи системи селекції рухомих цілей малої швидкості.