ЕФЕКТИВНА ОРГАНІЗАЦІЯ РОЗПОДІЛУ ВАНТАЖОПОТОКІВ У МЕЖАХ МІСТА ТА ФАКТОРИ, ЩО НА НЕЇ ВПЛИВАЮТЬ - Птиця, Н. В.; Макарічев, О. В.; Ковцур, К. Г. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Подано результати досліджень характеристик, параметрів та особливостей зони обслуговування в процесі організації розподілу вантажопотоків у міських умовах. Останнім часом у ланцюгу постачань відбуваються певні зміни, які призводять до того, що виникає необхідність акцентувати увагу на визначенні параметрів процесу доставки та підвищенні ефективності технологічного процесу. У роздрібній торгівлі відбуваються різноманітні структурні зміни, характерні для багатьох регіонів країни. Активно розширюються та просуваються нові формати торгівлі, разом з розвитком великих торговельних мереж, також посилюється популярність спеціалізованих продовольчих магазинів, кіосків, невеликих магазинів, розташованих у пішохідній доступності і реалізують різноманітний асортимент товарів. Розширення асортименту товарів потребує зміни характеру та збільшення кількості транспортних операцій для задоволення потреб доставки. Ці зміни зумовлюють необхідність перегляду організації процесу доставки з урахуванням специфіки торговельних об’єктів, щільності їхнього розміщення та особливостей транспортної зони. Територіальне розташування об'єктів торгівлі визначає розосередженість вантажопотоків. Наявні шляхи підвищення ефективності організації руху матеріальних потоків передбачають розробку схем доставки товарів до об’єктів торгівлі, визначення раціональних розмірів партій і періодичності поставок, формування раціональних маршрутів і графіків руху, доставку товару з урахуванням особливостей зони обслуговування. Основною метою дослідження є визначення характеру розташування торгових точок та параметрів району обслуговування для підвищення ефективності процесу доставки та удосконалення технологічного процесу перевезення вантажів.