ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ПІД ЧАС РОБОТИ З МЕДИЧНИМИ ІНФОРМАЦІЙНИМИ СИСТЕМАМИ - Чабан, О. П.; Бойко, О. В.; Чабан, О. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Досліджено використання медичних інформаційних систем в медичних закладах. Основні акценти зосереджено на процесах, що забезпечують автоматизацію різних напрямків діяльності роботи лікарів різного профілю. Розглянуто можливість впровадження ризик-підходу в системи менеджменту якості у медичних установах, визначено вимоги до системи управління ризиками, яка відповідає характеру та масштабам медичних закладів різного профілю. Використання медичних інформаційних систем пов’язане з різними внутрішніми та зовнішніми загрозами, які можуть призвести до ризиків для пацієнтів. Об’єктом дослідження є медичні інформаційні системи та їхня адаптація до робочих процесів у закладах охорони здоров’я. Предметом дослідження стали результати опитування щодо використання лікарями окремого модуля медичної інформаційні системи, а саме електронної медичної карти пацієнта на різних рівнях надання медичної послуги. У процесі цього дослідження, за допомогою анонімного анкетування проаналізовано ступінь пристосованості медичної інформаційної системи до роботи лікаря, визначено рівень адаптованості медичної інформаційної системи до потреб медичних працівників та аналіз можливих ризиків в процесах надання медичної послуги, а саме, на етапі роботи з електронною медичної карткою. Аналіз недоліків дозволяє переглянути робочі процеси медичного закладу, оцінити вплив потенційних ризиків на результати роботи лікарів, змінити процеси, щоб зменшити або усунути виявлені ризики в процесі роботи з медичними інформаційними системами. Актуальною проблемою є розроблення коригувальних і запобіжних заходів для зниження і мінімізації ризиків, а впровадження системи управління ризиками в медичних закладах в рамках системи менеджменту якості, сприятиме підвищенню якості надання медичних послуг та збільшенню задоволеності пацієнтів. Обґрунтовано підходи до ідентифікації ризиків які виникають в процесі роботи з медичними інформаційними системами згідно з вимогами міжнародних стандартів.