АНАЛІЗ ПРАКТИЧНИХ РЕАЛІЗАЦІЙ АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ ІДЕНТИФІКАЦІЇ СТУДЕНТІВ В ЕЛЕКТРОННИХ НАВЧАЛЬНИХ СИСТЕМАХ - Топольський, А. І.; Паламарчук , Є. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Розглянуто наявні системи автоматизованої ідентифікації студентів на основі різних технологій. Розглянуто системи, реалізовані на основі таких технологій, як: Wi-Fi, Bluetooth, розпізнавання обличчя, QR-код, сканування відбитків пальців та RFID. Проаналізовано особливості та алгоритми роботи кожної системи. Алгоритми роботи систем подані у вигляді UML-діаграм. В результаті аналізу визначено переваги та недоліки кожної технології. Для порівняння проаналізованих методів ідентифікації розглянуто переваги та недоліки систем, технічні характеристики обладнання та інші аспекти в контексті автоматизованої системи обліку відвідуваності. Системи на основі Wi-Fi дозволяють повністю автоматизувати процес ідентифікації та мають низьку вартість обладнання, але потребують наявності у студентів власного смартфону. Системи на основі Bluetooth аналогічні системам на основі Wi-Fi, але замість смартфону потребують будь-який пристрій з підтримкою Bluetooth та не потребують встановлення на пристрій спеціального додатку. Системи на основі розпізнавання обличчя не потребують додаткових пристроїв та повністю автоматизовані, але мають меншу достовірність ідентифікації студентів та високу складність супроводження бази даних. Системи на основі QR-коду мають високу достовірність ідентифікації та низьку складність супроводження бази даних, але не можуть бути автоматизовані. Системи на основі сканування відбитків пальців не потребують додаткових пристроїв та мають високу достовірність ідентифікації, але їх неможливо автоматизувати і вони потребують прямого контакту студентів зі сканером, що робить технологію недоцільною для занять з великою кількістю студентів. Системи на основі RFID повністю автоматизовані та автономні, але студентам необхідно носити з собою RFID-мітки, а також UHF RFID рідери мають високу вартість відносно до інших технологій. Таким чином, продемонстровано, що вибір технології для автоматизованої системи ідентифікації студентів залежить від поставлених цілей. За певних обставин кожна з розглянутих технологій може бути оптимальним вибором для впровадження в електронні навчальні системи.