ПРОГНОСТИЧНА МОДЕЛЬ ФОТОЕЛЕКТРИЧНОЇ СТАНЦІЇ З УРАХУВАННЯМ ТЕРМІЧНОГО ЗНИЖЕННЯ ПОТУЖНОСТІ ФОТОЕЛЕКТРИЧНИХ МОДУЛІВ - Карпенко, О. В.; Заславський, О. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Прогнозування виробітку електричної енергії є обов’язковим для мережевих фотоелектричних станцій. Згідно з вимогами енергоринку прогнозуванню підлягає щогодинний виробіток електричної енергії на добу наперед, що обумовлено термінами купівлі/продажу електричної енергії. Це прогнозування виконується за допомогою прогностичних моделей процесів фотогальванічного перетворення сонячної енергії. Така модель зазвичай включає дві складові, перша з яких є суто аналітична, детермінована модель, що враховує на момент прогнозу взаємне положення Сонця та точки геолокації фотогальванічної станції, а друга — стохастична модель з машинним навчанням, яка за результатами навчання будує функцію впливу метеорологічних факторів на рівень виробітку електроенергії. Але, як показали результати випробувань, суттєвим недоліком такого підходу, що значно погіршує результати прогнозів, є неврахування ефекту термічного зниження потужності фотоелектричної станції. З метою вдосконалення прогностичної моделі фотоелектричної станції з урахуванням ефекту термічного зниження її потужності у разі надкритичного підвищення температури її панелей побудована та досліджена імітаційна модель ефекту термічного зниження потужності фотогальванічних модулів, з яких складаються робочі панелі фотогальванічних станцій. Особливу увагу в статті приділено виявленню та дослідженню найпоширеніших метеорологічних факторів, які впливають на тепловий режим фотогальванічних модулів. За результатами проведених досліджень побудована третя складова прогностичної моделі, яка враховує ефект термічного зниження потужності фотогальванічних модулів. Результати дослідження вдосконаленої трикомпонентної прогностичної моделі мережевої фотоелектричної станції для прогнозування щогодинного виробітку електричної енергії на добу наперед показали суттєве зниження небалансу між прогнозованою та фактично виробленою електричною енергією.