ЗАБУДОВА ПІДЗЕМНОГО ПРОСТОРУ СУЧАСНИХ МІСТ ДЛЯ ПОЛІПШЕННЯ СТАНУ ДОВКІЛЛЯ - Сердюк, В. Р.; Косаківський, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Досліджено світові тенденції використання підземного простору в забудові сучасних міст. Показано, що підземний простір може бути використаний для потреб міста, зокрема для забудови комерційними об’єктами, торгово-побутовими, видовищними, культурно-освітніми, спортивними підприємствами, транспортними мережами. Добре спланована й правильно експлуатована підземна інфраструктура підвищує якість життя, енергетичну ефективність і екологічну безпеку більшою мірою, ніж аналогічна система на поверхні. Водночас через розміщення частини міської інфраструктури під землею зростає площа озеленення та поліпшується стан довкілля великих міст та їхніх історичних центрів. Проаналізовано приклади освоєння і раціонального використання підземного простору міст Канади та інших країн, показана можливість отримання розвиненої мережі захисних споруд цивільної оборони, забезпечення їх всіма необхідними комунікаціями для перебування людей, що набуло особливої актуальності у сучасних умовах війни. Узагальнено світовий досвід будівництва підземних трансформаторних підстанцій та показані перспективи впровадження підземного будівництва таких об’єктів в Україні. До базових проблем сучасного міського будівництва слід віднести дефіцит міських територій, скупчення на дорогах транспортних засобів, відсутність місць паркування, нездатність міської інфраструктури впоратися з постійно зростаючими навантаженням, погіршенням екологічного стану довкілля. Показані зміни, щодо зростання забезпечення енергією споживачів з 3 до 5 кВт, та впровадження на ринку електроенергії України нового гравця — оператора установки зберігання енергії. Розміщення до 20…25 % міської інфраструктури під землею дозволяє зменшити енергоспоживання житлового фонду. В умовах відмови України від імпорту природного газу і переходу до електроопалювання, переважно за рахунок ВДЕ, нових житлових будинків викличе зменшення кількості викидів парникових газів, збільшиться частина територій міст для озеленення. Обґрунтовано та вперше запропоновано підземне розміщення трансформаторних підстанцій в Україні, що забезпечить досягнення та вирішення цілої низки проблем сучасного містобудування.