MЕТОД КОНТРОЛЮ ПЛИННОГО СЕРЕДОВИЩА ТА СПОСІБ ОЦІНЮВАННЯ СКЛАДОВОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ РЕЗУЛЬТАТІВ ВИМІРЮВАННЯ ВИТРАТОМІРА КОРІОЛІСА - Дудатьєв, І. А.; Компанець, Д. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
Метою роботи є підвищення точності вимірювання масової витрати та густини рідини завдяки контролю параметрів потоку плинного середовища та оцінювання складової невизначеності результатів вимірювання, зумовленою плинністю параметрів вимірюваного потоку рідини, характеристики якої відмінні від характеристик води. Для цього проведено аналіз сучасних досліджень. За результатами аналізу будови витратоміра Коріоліса та рівняння перетворення засобу вимірювальної техніки проаналізовано фактори, зміна яких під час вимірювань впливає на точність вимірювання витратоміром масової витрати та густини рідини. За результатами аналізу виявлено основні параметри потоку, які знижують точність вимірювання витратоміра Коріоліса та спричиняють додаткову невизначеність вимірювання. Описано бюджет складових невизначеності вимірювання і розраховані додаткові складові невизначеності результатів вимірювання та включено до бюджету складові невизначеності, які враховують фактори зміни швидкості потоку та характеру течії потоку рідини, маса та густина якого вимірюються витратоміром Коріоліса. Досліджено такі параметри: зміна швидкості потоку, зміна тиску у трубопроводі перед і за витратоміром та зміна температури. Розроблено метод контролю параметрів плинного середовища. Запропоновано критерії контролю плинного середовища в залежності від індексу пульсації. Описано спосіб оцінювання складової невизначеності результатів вимірювання обумовленою плинністю середовища і зміною швидкості та тиску вимірюваного потоку рідини, характеристики якої відмінні від характеристик води. Запропоновано спосіб змінення параметрів потоку рідини, що дозволить контролювати виконання вимірювань за заданих умов та підвищить точність вимірювання масової витрати рідини, характеристики якої відмінні від характеристик води.