МОДЕЛЬ ЕКСПЛУАТАЦІЇ КІБЕРФІЗИЧНОЇ СИСТЕМИ В УМОВАХ ВПЛИВУ НЕГАТИВНИХ ЗОВНІШНІХ ФАКТОРІВ - Биков, М. М.; Грищук, Т. В.; Ковалюк, О. О.; Ковтун , В. В.; Юхимчук , М. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Запропоновано математичний апарат для моделювання процесу експлуатації кіберфізичної системи в умовах впливу негативних зовнішніх факторів, який враховується відповідним параметром. На відміну від аналогів, модель досліджуваного процесу формалізується у параметричному просторі індикаторів безвідмовності, функційної безпечності та низки економічних показників. Узагальнювальним параметром в запропонованому математичному апараті є коефіцієнт ефективності, в якому враховуються накопичуваний параметр ефективності експлуатації кіберфізичної системи, супутній ризик від її експлуатації та обсяг ресурсів, закладених у заходи кібербезпеки на етапі проектування цільової системи. Аналітично описано зв'язок цього коефіцієнта з імовірністю переходу кіберфізичної системи в нефункціональний стан внаслідок реалізації негативного впливу попри супротив засобів кібербезпеки. Математичний апарат розвинуто в напрямку врахування похибок першого та другого роду у разі ідентифікації негативного впливу засобами кібербезпеки. Окремо досліджено випадок реакції засобів кібербезпеки на імітацію негативного впливу. Формалізовано пошук екстремального значення коефіцієнта ефективності від обсягу вкладених в заходи кібербезпеки ресурсів та врахуванням характеристичних параметрів простору, в якому цільова кіберфізична система експлуатується. Дослідження реальної кіберфізичної системи Ситуаційного центру департаменту кіберфізичних технологій Вінницької міської ради довело адекватність запропонованого математичного апарату.