АНАЛІЗ МЕТОДІВ ПЕРЕДОБРОБЛЕННЯ ПАНОРАМНИХ СТОМАТОЛОГІЧНИХ РЕНТГЕНІВСЬКИХ ЗНІМКІВ ДЛЯ ЗАДАЧ СЕГМЕНТАЦІЇ ЗОБРАЖЕНЬ - Коменчук, О. В.; Мокін, О. Б. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Представлено комплексний аналіз ефективності використання фільтрів попереднього оброблення для панорамних стоматологічних рентгенівських знімків в задачі сегментації зубних пломб. Дослідження основане на аналізі практичного застосування найпопулярніших методів попереднього оброблення зображень, включно з фільтром обмеженого адаптивного вирівнювання гістограми (CLAHE — Contrast Limited Adaptive Histogram Equalization), фільтром Гауса, білатеральним фільтром і багатомасштабним фільтром Retinex з відновленням кольору (MSRCR — Multi-scale Retinex with Color Restoration). Ці методи ретельно налаштовані для поліпшення характеристик зображення та значного підвищення його якості. До того ж, для проведення практичних експериментів, в роботі використано модель сегментації на основі архітектури U-Net для задачі сегментації стоматологічних пломб, яка вже довела свою ефективність у подібних завданнях. Проведено всебічне оцінювання точності сегментації за рахунок порівняння результатів моделі з анотаціями за допомогою чітко визначених метрик. Також виконано порівняльний аналіз ефективності кожного фільтра попереднього оброблення зображення відносно оригінальних необроблених зображень. Для всебічного оцінювання ефективності сегментаційних моделей із застосуванням фільтрів попереднього оброблення, використано такі метрики: коефіцієнт Дайса (Dice Score), коефіцієнт Жаккара (Jaccard index), влучність (precision) та чутливість/повнота (recall). Це дозволило провести комплексне оцінювання ефективності сегментаційних моделей, враховуючи вплив фільтрів попереднього оброблення на різні аспекти точності. За результатами такого аналізу виявлено, що найкращі результати демонструє модель, яка використовує білатеральний фільтр попереднього оброблення панорамних знімків для задачі сегментації стоматологічних пломб. Фільтр CLAHE також показав високі результати, зокрема, продемонструвавши найкращу чутливість моделі. Загалом, результати цієї роботи підкреслюють важливість правильного вибору методів попереднього оброблення зображень для задач сегментації на панорамних стоматологічних рентгенівських знімках. Результати також підтверджують перевагу використання білатерального фільтра та фільтра CLAHE у контексті задачі сегментації зубних пломб.