МОДЕЛІ ТА МЕТОДИ РОЗРІЗНЕННЯ RZ-СИГНАЛІВ В ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНИХ СИСТЕМАХ НА ФОНІ АСИМЕТРИЧНИХ НЕГАУСОВИХ ЗАВАД - Палагін, В. В.; Зорін, О. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Розглянуто новий метод статистичної обробки RZ-сигналів на фоні асиметричних негаусових завад. Для розв’язання задачі оброблення дискретних RZ-сигналів на фоні негаусових завад синтезовані поліноміальні розв’язувальні правила (РП). Зі степенем полінома S = 1 РП є системою правил перевірки гіпотез H10, H20, H21, які не враховують негаусовий розподіл досліджуваних випадкових процесів. Зі збільшенням степеня полінома до S = 2 використовуються початкові моменти 3-го та 4-го порядків, що дає можливість врахувати негаусові параметри досліджуваних випадкових процесів, зокрема для постановки задачі з коефіцієнтом асиметрії завади. Такий підхід дозволяє врахувати тонку структуру негаусових процесів та дозволяє зменшити ймовірності помилок РП у порівнянні з відомими результатами. На основі нового методу статистичної обробки сигналів для прийому даних розроблена Simulink-модель системи та проведено моделювання її функціонування для РП, для S = 1,2 та різних значень відношення потужності корисного сигналу до потужності завади. Показано, що з урахуванням коефіцієнта асиметрії негагусової завади ефективність прийому сигналів збільшується для S = 2 у порівнянні з відомими результатами, які є оптимальними для гаусової моделі завад з S = 1. Запропонований новий метод обробки адитивної суміші біполярних дискретних RZ-сигналів на фоні асиметричних негаусових завад, у разі прийому даних в телекомунікаційних системах, ефективніший порівняно з відомими методами за рахунок нелінійної статистичної обробки сигналів та врахування тонкої структури досліджуваних негаусових випадкових процесів. Проведені дослідження демонструють зменшення помилкових рішень під час прийому RZ-сигналів з урахуванням коефіцієнта асиметрії негаусової завади, що свідчить про підвищення ефективності функціонування системи прийому даних.