ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ ДЛЯ ЕКОНОМІЇ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ - Сапожник, Д. О.; Плечистий, Д. Д. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Розглянуто проблематику енергоефективності в контексті сучасних викликів, таких як недолік ресурсів, урбанізація, та екологічні регулятиви. Особлива увага приділяється потенціалу Інтернету речей (IoT) для автоматизації та оптимізації енергоспоживання. У контексті глобалізації та технологічного прогресу, дослідження Інтернету речей які інструменту для ефективного використання енергетичних ресурсів визначається як перспективний напрямок дослідження. Виділяються публікації, що стосуються розумних будівель в Україні, зосереджуючись на їхній споживчій ролі в електроенергії та потенціалі IoT для оптимізації енергоспоживання. Дослідження «зеленого» IoT розглядає виклики та принципи енергоефективності для IoT-пристроїв. Проаналізовано інші дослідження можливостей Інтернету речей у секторі водопостачання та енергоефективності в будівельному секторі. Досліджено потенціал технології Інтернету речей для зменшення енергоспоживання. Основні завдання дослідження включають: аналіз архітектури IoT для кращого розуміння її структури та можливостей; вивчення ключових областей застосування Інтернету речей в секторах енергозбереження; а також визначення основних принципів використання IoT для оптимізації енергоспоживання. Розглянуто архітектуру Інтернету речей для глибокого розуміння структури та динаміки систем Інтернету речей, що відіграють важливу роль у визначенні, як максимально використовувати їх потенціал для зменшення використання енергії. Досліджено галузі застосування Інтернету речей у контексті енергозбереження, розумінні основних сфер в різних секторах, включаючи будівництво, промисловість та містобудування. Через детальний аналіз архітектури IoT та її можливостей, стаття виокремлює чотири ключові принципи для ефективного використання Інтернету речей в енергетиці в контексті економії енергетичних ресурсів. Принципи включають визначення конкретних енергетичних цілей, впровадження технологій для моніторингу та автоматизації, збір та аналіз даних для оптимізації споживання, та оцінку результатів для подальшого удосконалення систем. Робота підкреслює роль IoT як потужного інструмента для підвищення енергетичної ефективності та досягнення глобальних цілей сталого розвитку.