ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОГО ВАРІАНТА ВИКОРИСТАННЯ КНИГИ НА ОСНОВІ ЛІНІЙНОГО ЗГОРТАННЯ КРИТЕРІЇВ - Кудряшова, А. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Розглянуто особливості використання книжкової продукції після виходу у світ, зокрема наведено множину факторів впливу на рівень використання книги з найвищою пріоритетністю: місце проживання; наявність (доступність) літератури; сім’я (роль сім’ї); контент, тематика книги. Вибір факторів із загальної множини здійснено за принципом Парето, згідно з яким беруться до уваги лише найпріоритетніші фактори, а фактори з суттєво нижчими показниками відкидаються. За допомогою графіка продемонстровано відмінність вагових значень виокремлених факторів. Задано три альтернативні варіанти формування рівня використання книги. Оцінено міру важливості кожного фактора за трьома альтернативами. Для зручності, отримані дані продемонстровані у табличному вигляді. Сформовано матрицю попарних порівнянь факторів множини Парето. Для цього використано шкалу відносної важливості об’єктів за Сааті, що дозволяє експерту зіставляти міру переваги між факторами за допомогою визначених чисел. Одиниця вказує на рівноцінність об’єктів, а дев’ятка на абсолютну перевагу одного фактора над іншим. Решта значень є проміжними. Внаслідок опрацювання матриці попарних порівнянь встановлено та нормалізовано компоненти головного власного вектора, що є ваговими значеннями факторів множини Парето щодо трьох запроєктованих альтернатив. Також визначено критерії нормалізації: максимальне власне значення голов ного власного вектора матриці попарних порівнянь, індекс узгодженості, відношення узгодженості. Критерії нормалізації знаходяться в межах норми, що свідчить про адекватність розв’язку задачі. Здійснено порівняння альтернатив для кожного фактора. Обчислено критерії нормалізації та функ ції корисності. Сформовано багатокритеріальні оцінки корисності для трьох запроєктованих альтернатив. За максимальним значенням оцінки корисності вибрано найкращу альтернативу формування рівня використання книжкової продукції.