ВИЗНАЧЕННЯ ПРІОРИТЕТУ КРИТЕРІЇВ В ЗАДАЧІ СИСТЕМНОГО АНАЛІЗУ ПЛАНУ ВІДБУДОВИ ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ В НАПРЯМКУ ІНТЕГРАЦІЇ В НЕЇ ВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ ДЖЕРЕЛ - Мокін, Б. І.; Мокін, О. Б.; Шалагай, Д. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Розкрито суть і значимість кожного з восьми критеріїв оцінки результатів системного аналізу проєкту «Плану відновлення України: Енергетика» в напрямку інтеграції в енергетику її відновлювальних джерел у вигляді таких інтегральних показників, запропонованих у попередній роботі авторів, як: загальна кількість згенерованої активної потужності; загальна кількість згенерованої реактивної потужності; вартість одного кіловату згенерованої активної потужності; вартість одного кіловару згенерованої реактивної потужності; загальні втрати активної потужності при її передаванні від джерел генерації до споживачів; якість згенерованої потужності; надійність електроенергетичної системи; живучість електроенергетичної системи. Визначено які з цих восьми критеріїв для розв’язання задачі багатокритеріальної оптимізації проєкту «Плану відновлення України: Енергетика» в напрямку інтеграції в енергетику її відновлювальних джерел необхідно використовувати як критерії оптимізації, а які необхідно включати в множину обмежень. З використанням теорії нечітких множин та лінгвістичної змінної з конкретизацією у вигляді процедури Беллмана–Заде та матриці Сааті попарних порівнянь варіантів, узагальнених в методиці, запропонованій українським професором Сергієм Штовбою, визначено вагу кожного критерію, що використовуватиметься для розв’я зання задачі багатокритеріальної оптимізації проєкту «Плану відновлення України: Енергетика» в напрямку інтеграції в енергетику її відновлювальних джерел. Створено комп’ютерну програму мовою Python, яка автоматизує процес визначення ваги, а відповідно з вагою, і пріоритету кожного критерію при розв’язанні задачі багатокритеріальної оптимізації проєкту «Плану відновлення України: Енергетика» в напрямку інтеграції в енергетику її відновлювальних джерел.